Totaal (excl. BTW): € 0,00
loading spinner

Spirometer voor spirometrie

 

Spirometers worden gebruikt voor een medisch onderzoek met de naam “spirometrie”. In deze meting worden de functies van je longen gemeten door gebruik te maken van de spirometer.

Zowel bij huisartsen als bij uitgebreide longfunctieonderzoeken worden de spirometers regelmatig gebruikt.

 

Bacteriefilters zijn uitstekende instrumenten voor het beschermen van de patiënt en de afnemer van de spirometrietest. Bovendien zijn MADA bacteriefilters zo krachtig, dat deze bacteriefilters de verspreiding van virussen en ziekten zoals corona kunnen reduceren met meer dan 99,99%.

 

Spirometer voor COPD

spirometer-voor-copd

Mensen met Chronische obstructieve long ziekte, oftewel COPD, hebben een vernauwing van de luchtwegen. Spirometers als de elektronische screener van Vitlograph kunnen de obstructie index meten en zo betrouwbare informatie presenteren dankzij een meting van FEV1/FEV6.

 

Een acute hoest of vervelende benauwdheid kan al duiden op symptomen van COPD. Klachten kunnen vervelend uitpakken en je belemmeren tijdens dagelijkse activiteiten als traplopen of stofzuigen. Een situatie waarin COPD ter sprake komt kan sneller verslechteren dan nodig is. Een COPD screener gebruiken voor spirometrie metingen is daarom aan te raden.

 

Spirometer voor astma

spirometer-voor-astma

Een ontsteking in de longen kan zich nog goed schuilhouden, maar deze ontsteking wordt ook wel astma genoemd en astma is chronisch. Naast astma aanvallen kan astma je flink beperken door de slijmvliezen die meer vocht en slijm produceren dan zou moeten.

 

Helaas zijn er meer dan 600.000 mensen in Nederland die lijden aan astma. Om te voorkomen dat men te laat achter deze aandoening komt, is het gebruik van een spirometer voor astma een preventieve beslissing.

 

Van Vitalograph bestaat er een gebruiksvriendelijke astma monitor die een accurate meting kan doen van de FEV1 en de peak flow. Deze spirometrie waarden kunnen de conditie van de longen duidelijk weergeven. Meerder metingen zorgen voor een goed onderbouwd resultaat en een duidelijk gemiddelde. Bovendien kan je met de astma monitor tot wel 600 sessie meten en geeft de spirometer voor astma daarin automatisch een beoordeling van de kwaliteit van de test.

 

Spirometer waarden

Spirometrie kent belangrijke waarden zoals het traceren van aandoeningen als astma en COPD. Bovendien kent de spirometer ook belangrijke waarden. FEV1(Forced expiratory flow), PEF(peak expiratory flow) en de FEF25-75 (Forced expiratory met een luchstroom van gemiddeld 25% en 75%) flow zijn herkenbare waarden voor de spirometrie.

Een patient met een gezonde luchstroom ademt tussen de 70% en 90% uit via een geforceerde expiratie. Deze geforceerde expiratie uit zich in een spirometrie test die rechtopstaand of in een andere houding rechtop wordt uitgevoerd. Tijdens de meting mag hierbij de rug niet veranderen uit zijn rechte vorm. Tijdens een meting is een neusklem zeer handig voor een stabielere meting.  

 

FVC waarde

Er bestaat een Flow Volume Curve met de waarden voor de test met de spirometer. Een normale flow begint bij 0 en moet tijdens de test snel omhoogschieten om een hoge PEF te bereiken. Tot slot is de PEF een belangrijke waarde in de spirometrie om het volume te meten van de grootste luchtwegen.

 

Vervolgens worden waarden als FEF2575 en FEF50 bereikt die tussen de 25% en 75% van de FVC. De FVC is het volledige volume van de longen die een patiënt kan uitblazen.

 

De metingen uit spirometer waarden als FVC en FEV1 zijn bepalend. Wanneer je de beste score van FEV1 deelt door de beste score van FVC en dat maal honderd doet kom je op een percentage die hoger dan 80% moeten zijn. Wanneer dit niet het geval is, kan een vervolgbehandeling verstandig zijn.

 

 

 

 

 

Bacteriefilters nodig voor een spirometer? Dit beloven wij:

jeroenenvincent-welkom.png
 Vandaag besteld? morgen in huis
 Verzending €2,95 Vanaf 25,-
 Korte levertijden & snelle service